Kysymys
Mistä läytyy?    / Se vaimo
Kaveri sanoi, että Raamatussa jossain sanotaan suurin piirtein näin: "Mies käyttäytykään matkoillansa kuin vaimoa ei olisikaan." Mistähän tämmänen mahtaa läytyä vai läytyykä?
Vastaus
Vastaaja
Julkaistu
Hits
Jarmo Sormunen
24.08.2001
1027
Tällaista paikkaa Raamatussa ei ole - ei myäskään tällaista ajatusta. Päinvastoin, Raamattu kehottaa miehiä muistamaan vaimoaan ja kunnioittamaan häntä, myäs matkoilla. Esimerkiksi Hebrealaiskirje kehottaa kunnioittamaan avioliittoa niin, että aviovuode tulisi pitää "saatuttamatonna..." (Hb 13:4). Miehen ja vaimon tulisi muistaa olevansa naimisissa. He eivät saa antautua toisille. Myäs avioliiton merkki, sormus, muistuttaa siitä, kenelle mies tai vaimo matkoillaankin kuuluu.
Laajempi vastaus
Raamatun kohta, josta tämä ajatus on kenties johdettu, saattaa olla 1Kr 7:29. Siinä ja parissa seuraavassa jakeessa sanotaan näin: "Mutta sen minä sanon, veljet: aika on lyhyt; olkoot tästedes nekin, joilla on vaimot, niinkuin ei heillä niitä olisikaan, ja ne, jotka itkevät, niinkuin eivät itkisi, ja ne, jotka iloitsevat, niinkuin eivät iloitsisi, ja ne, jotka ostavat, niinkuin eivät saisi omanansa pitää, ja ne, jotka tätä maailmaa hyädyksensä käyttävät, niinkuin eivät sitä käyttäisi; sillä tämän maailman muoto on katoamassa."

Paavali ei suinkaan tarkoita tässä sitä, että aviossa olevat unohtaisivat olevansa naimisissa tai mitätäisivät jotenkin Jumalan edessä solmitun liittonsa. Kyse on prioriteeteista, tärkeysjärjestyksestä. Aviopuolisoa ei tulisi etsiä hinnalla millä hyvänsä. Apostoli muistuttaa, että tämä aika on lyhyt ja ikuisuus edessä. Kristus on tulossa pian takaisin. Tärkeintä on se, olemmeko kerran taivaassa, ei se millaisen onnen ja yltäkylläisyyden ehdimme täällä ajassa saavuttaa. Mikään asia ei saa tulla Jumalaa ja pelastuksen asiaa tärkeämmäksi, ei edes aviopuoliso.