Kysymys
Juutal. perimätieto    / Kati
Olen kuullut ja luullut että esim. arkkienkeleitä on seitsemän juutalaisen perimätiedon mukaan. Tämä perimätieto on siis eri asia kuin VT (Toora + muut)? Mistähän heidän perimätiedot saisi koottuna kirjana, vaikka englanniksi?
Vastaus
Vastaaja
Julkaistu
Hits
Jarmo Sormunen
29.04.2004
800
Näistä kirjoituksista on syntynyt useita selityksiä ja kommentaareja, esim:
- Midrash juutalainen Raamatun tekstien kommentaarikokoelma, (vrt. halakha).
- Mishna juutalainen Raamatun rinnalla kulkeneen suullisen perinteen pohjalle syntynyt tekstikokoelma, joka syntyi n. 200-luvulle jKr; osa halakhaa.
- Talmud (hepr. "opiskella") juutalaisen suullisen lain kirjoitettu perinne, jota alettiin koota 500-luvun alussa Babyloniassa; juutalaisuuden tärkein teksti Raamatun jälkeen.
Juutalaisuudessa on useita uskonnollisia kirjallisia lähteitä.

Toora (hepr. "laki") käsittää kirjat, jotka muodostavat kristittyjen Vanhan testamentin viisi Mooseksen kirjaa:
- Bereshsit - Genesis - 1Ms
- Shemot - Exodus - 2Ms
- Vayikra - Leviticus - 3Ms
- Bamidbar - Numeri - 4Ms
- Devarim - Deuteronomium - 5Ms
Muut osat juutalaisessa kaanonissa ovat:
- Neviim - Profeetat
- Ketuvim - Kirjoitukset

Netissä on paljonkin tooraan ja kirjoitettuun suullliseen perinteeseen liittyvää materiaalia. Yksi sivusto on esimerkiksi osoitteessa:
http://www.us-israel.org/jsource/Judaism/The_Written_Law.html
Laajempi vastaus
Kristittynä suhtaudun tuohon juutalaisen kirjallisuuden käsitykseen seitsemästä arkkienkelistä hyvin varauksellisesti. Kaikki opetukset, myäs juutalaisen uskonnollisen kirjallisuuden opetukset on koeteltava Raamatulla. Raamattu ei mainitse kuin kaksi enkeliä nimeltä, Mikaelin ja Gabrielin.
Kaikkiin ns. enkelihierarkioihin kannattaa suhtautua varauksella. Silloin on aina kyse enemmän tai vähemmän inhimillisestä mielikuvituksesta. Usein näillä hierarkioilla pyritään mutkan kautta perustelemaan joitakin inhimillisiä hierarkioita.